Bockbier
Bockbier (bokbier wordt ook wel eens gebruikt, maar bock is de echte schrijfwijze) komt oorspronkelijk uit Einbeck in Duitsland.
In de loop der jaren is de uitspraak verbasterd naar Bock. Nederland kende zijn eerst bockbier in 1868, toen het eerste bockbier op grote schaal gebrouwen werd.
Er zijn verschillende soorten bockbieren. Denk aan een lentebock, herfstbock een kerstbock en nog veel meer. Lentebock mag eigenlijk vanaf 21 maart verkrijgbaar zijn, de herfstbock vanaf het eerste weekend van oktober.
Bockbier bevat doorgaans rond de 6.5% alcohol.
Het is trouwens wel een typisch Nederlands speciaalbier geworden. Er kan van alles aan de smaak toegevoegd worden, chocola en koffie zijn niet vreemd. In bier- en buurland België wordt het nauwelijks gedronken.
Wanneer drink je bockbier?
Bockbier is een populair seizoensbier dat vooral in de herfst en winter gedronken wordt. Traditioneel wordt het eerste bockbier van het jaar dus in oktober geïntroduceerd. Het hoort daardoor eigenlijk wel bij het najaar.
Maar, er zijn ook lentebockbieren, die een lichtere en frissere variant bieden voor de lente. Hoewel de traditie suggereert dat je bockbier vooral in het najaar drinkt, is er eigenlijk geen verkeerd moment om ervan te genieten. Of je nu een herfstwandeling afsluit, een borrel organiseert of gewoon van een goed glas bier houdt, bockbier is altijd een goede keuze.
Er is ook een dubbelbok, dit is een zwaardere variant van de normale bockbieren.
Reactie plaatsen
Reacties